Forma legală de valorificare a unui program pentru calculator

Am primit pe privat la avocatnet.ro o întrebare interesantă: care e forma legală pentru a obține profit din vânzarea unui produs informatic?
Prefer să discut problema aici pentru că dezvăluie un alt posibil defect al legislației și pentru că așa este expusă evaluării critice a mai multor persoane.

Probabil că persoana care punea întrebarea vroia să afle varianta cea mai simplă pentru ea. În mesaj îmi scria și soluțiile la care s-a gândit: „m-as putea inregistra la Finante ca persoana juridica, ca practicant al unei profesii liberale…insa, discutand cu cineva, mi-a zis ca nu pot, pt ca practic fac comert…”. Discut mai jos despre asta.
Foarte interesantă e, însă, o remarcă a interlocutoarei mele: dacă scriu o carte și vreau să o vând, nu e necesar să deschid o firmă sau să mă înregistrez ca PFA. De ce ar fi necesare aceste forme de înregistrare dacă scriu un program pentru calculator și vreau să obțin bani din „vânzarea” lui?

Înainte să risipești timpul citind textul meu, vreau să știi că nu am găsit o soluție problemei și că aduc mai multe întrebări decât răspunsuri.

Se dă – se cere
Am scris un program pentru calculator și vreau să fac bani din „vânzarea” lui (tehnic, cesiunea unor drepturi patrimoniale de autor/licențiere). Nu sunt nici persoană fizică autorizată (PFA) și nu am nici firmă (societate comercială – SC).
Care e calea legală cea mai simplă pentru a realiza scopul propus?
Să comparăm și tratamentul juridic al programelor pentru calculator cu cel al scrierilor literare.

Cred că problema se poate reduce la: e nevoie să fiu cel puțin PFA pentru a licenția un program pentru calculator? Dacă da, de ce nu există aceeași obligație și în cazul în care aș valorifica un alt tip de operă (ex. scriere literară)? Dacă nu, de ce nu s-ar aplica și în aceste cazuri OUG 44/2008, care impune înmatricularea la registrul comerțului a celor care desfășoară „activități economice”?

Legislația relevantă
De la bun început trebuie să remarc hățișul de norme aplicabile, care fac deslușirea legislației relevante un continuu du-te – vino. Potențialul de eroare este mai mare decât de obicei, așa că orice observații contrare sau complementare (de preferință, informate) sunt întotdeauna binevenite. Urmează o selecție pur personală a legislației incidente.

Să pornim de la operația juridică și de la obiectul ei: licențierea unui program pentru calculator.
Legea relevantă în această privință este Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Aceasta reglementează drepturile pe care le am, ca autor, asupra operei mele (programul pentru calculator), precum și modalitățile de utilizare a acestor drepturi.

Apoi, trebuie să verificăm dacă legea cere să am o anume calitate pentru a desfășura activitatea menționată (licențierea programului pentru calculator scris de mine în scopul obținerii de venituri). Sunt câteva legi comerciale care impun înmatricularea la registrul comerțului înainte de începerea unei activități economice. Am scris despre asta aici. Aceste legi reglementează formalitățile pentru desfășurarea unei activități comerciale.

În final, trebuie aflate cerințele legislației fiscale în materia veniturilor din valorificarea drepturilor de autor. Prima lege relevantă în această privință este Codul fiscal (nu este cel mai actual text, însă sper să nu invalideze tentativa mea de a găsi un răspuns; cei nefamiliarizați cu dezastrul din legislația românească pot găsi o introducere aici).

Cesiunea drepturilor patrimoniale de autor asupra unui program pentru calculator
Această lungă denumire pompoasă se referă în cazul discutat aici la posibilitatea mea, ca autor al unui program pentru calculator, de a da altcuiva, prin contract, numai dreptul de a utiliza programul meu, plătindu-mi în schimb o sumă de bani (fie o singură dată, fie ca „abonament”). Există și nuanțe pe care nu le discut aici (ex. contractul de închiriere etc.).
Merită observat că, deși în practică este foarte frecvent folosită noțiunea de licență, termenul ca atare nu este prezent în Legea 8/1996 a dreptului de autor, ci într-un act normativ oarecum marginal – OG 25/2006 privind întărirea capacității administrative a Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (articolul 2 g)).

Comparând, cesiunea unor drepturi patrimoniale de autor în cazul unei scrieri literare se face de regulă printr-un contract de editare (reglementat de lege).

Este licențierea unui program o „activitate economică”?
Cred că da, dacă ținem cont de OUG 44/2008:

a) activitate economica – activitatea agricola, industriala, comerciala, desfasurata pentru obtinerea unor bunuri sau servicii a caror valoare poate fi exprimata in bani si care sunt destinate vanzarii ori schimbului pe pietele organizate sau unor beneficiari determinati ori determinabili, in scopul obtinerii unui profit; (articolul 2 a))

Dacă licențierea unui program este o activitate economică, atunci, aplicând OUG 44/2008 și Legea 26/1990 privind registrul comerțului, ar trebui să mă înmatriculez cel puțin ca PFA la registrul comerțului, înainte de a vinde licențe.

Dacă prin această cesiune a unor drepturi patrimoniale de autor (licențierea) desfășor o activitate economică și deci sunt obligat să fiu cel puțin PFA, de ce pentru editarea și publicarea unei scrieri literare nu ar trebui să respect aceleași cerințe? Scriitori PFA? Jurnaliști PFA?

Obligațiile fiscale
Articolul 46 din Codul fiscal (o lege monstruoasă) încadrează „veniturile din valorificarea sub orice formă a drepturilor de proprietate intelectuală” (ex. licențe, publicare de scrieri literare) în categoria mai largă a veniturilor din activități independente (definiția activităților independente e una destul de vagă – v. articolul 7 (1).4).

Impozitul pe aceste venituri este cel de 16% (sunt o mulțime de nuanțe, cheltuieli deductibile și alte aberații fiscale pe care mi-e greu să le enumăr).

În loc de concluzie
Chiar dacă avem OUG 44/2008, aplicarea ei se face după capricii și interpretări ciudate. Vânzarea unei cărți pe care ai scris-o nu e privită în practică drept o activitate economică și nici nu implică autorizare ca PFA. De ce ar fi altfel în cazul unui program pentru calculator?

Ignoră acest text și fă așa cum crezi că e mai bine pentru tine. Nu-ți dau sfaturi juridice și nici nu îndemn la încălcarea legii. Fiecare trebuie să folosească propria minte pentru a gândi.
Singura recomandare este să fii pragmatic și să exploatezi în favoarea ta toate imbecilitățile așternute înaintea ta de acest stat corupt. Avem o legislație complicată și inconsistentă, produsă de o birocrație kafkiană. Atunci când legea este făcută prost, a încerca să o respecți, ca un bun cetățean, e doar o aventură frustrantă.